Friday, November 6, 2009

Tutorial - Cara Memasang Favicon

Eceh..Ini first time anis buat post fasal tutorial.Buang tabiat kowt. ;) Saje..Tengah goodmood ni.Plus,ramai kawan anis yang tanye macam mane nak letak favicon.Yuni!Farah!Nuryn!Sile bace betol betol.

Sebelum tu,nak tanye.Tau tak ape tu favicon?Favicon tu yang icon dekat sebelah browser tu.Kan selalu kite bukak blog ade tanda B macam ni

So kite boleh tukarkan die jadi macam ni

Kite boleh tukar la..
Macam ni care care die.Bace dengan teliti ok.

1.Log in blogger
2.Dekat dashboard tu,klik perkataan Layout/Template

Penerangan sikit yea:

Kalau nak tau template korang tu XML atau classic

XML kalau tekan edit HTML,die keluar macam ni



Kalau yang classic,tekn je Template,die terus keluar

Faham?

updated!silap sikit je!

3.kalau yg gune XML,tekan Edit HTML.Kalau yang gune classic,die akan terus ke edit HTML.
4. Tekan CTRL + F then type perkataan </head> dalam kotak tu.
5.Dekat bawah perkataam ,letak code ni
<link href='url favicon' rel='shortcut icon'/>
Dalam code tu,gantikan perkataan url favicon tu dengan url gamba yang korang nak.

Anis bagi sikit url die.

quote ? Pictures, Images and Photos http://i293.photobucket.com/albums/mm74/hyuana13/Cute%20Emoticons/hatena04.gif
celphone Pictures, Images and Photos http://i293.photobucket.com/albums/mm74/hyuana13/Cute%20Emoticons/keitai05.gif
frog Pictures, Images and Photos http://i293.photobucket.com/albums/mm74/hyuana13/Cute%20Emoticons/kaeru.gif
excited Pictures, Images and Photos http://i293.photobucket.com/albums/mm74/hyuana13/Cute%20Emoticons/kya-.gif
flower Pictures, Images and Photos http://i293.photobucket.com/albums/mm74/hyuana13/Cute%20Emoticons/sakura.gif
quote ♥ Pictures, Images and Photos http://i293.photobucket.com/albums/mm74/hyuana13/Cute%20Emoticons/heart09.gif
Cute mushroom Pictures, Images and Photos http://i217.photobucket.com/albums/cc310/Rainbows142/emoticons/mushroom.gif

6.Preview dulu.Kalau dah jadi,baru save ok!

Favicon tu cari dekat Photobucket pon boleh.Make sure amik direct link tau?

Boleh tanye kalau ade ape ape yang tak faham.Tapi kalau korang tanye benda yang anis dah terangkan,pertanyaan tu tak akan dijawab yea. :) Kejam gilok
Kredit to:Kak Alya Chan
p/s: Sorry kak alya..kawan kawan saye ni malas nak search dekat blog orang lain ;)

12 onigiri:

Tyka said...

WAH!!
pandai lah anis bwat
hu3x nanti tyka nak
gune xml template ;)

Seri Natasya said...

rajinnyer wat tutorial nih!

nursyamimi said...

waaaaa..!! Anis,nape x jadi nie?? tak keluar pun favicon nye..

Anis Farzana said...

erk..tak jadi?
alamak..ade silap kot..nnti check balik ;)
mase dulu anis buat,first preview x jadi.
hari kedua bukk blog baru jadi (=_=)

Anis Farzana said...

rajin?tak sangat..berpeluh peluh buat tutorial ni ;p

Fatihah Ory said...

boleh aje akk copy+paste ke dalam blog.. xyah susah2 menaip.. harhar

tape2, nanty kesian anis ..
i'll do it myself :p

Anis Farzana said...

;)

CuDdLe CuDdLy said...

anis..x bole..saddest girl eva!(chewah)...anyway,anis...bagus,bagus...why not anis buat tutorial len...byk sikit phale dpt kan?haha!

Anis Farzana said...

hehe..
nnti kalo rajin anis buat tutorial lain plak.
sekarang ni mls la.. ;p

sarahkaisara said...

saya dah buat...
tak bleh pun anis....
nak pecah kepala otak saya ni buat favicon...

sarahkaisara said...

tak boleh pun anis......

Anis Farzana said...

x boleh?hmm..tapi sye dah check dekat post ni.semua ok je..cube try lagi ok? ;)