Friday, January 15, 2010

Tutorial - Background

Assalamualaikum..:minimo_13:

Eceyh,apsal aku jadi rajin sangat nak buat tutorial lagi satu walhal tengah malas gila ni..

Jen Jen!

Cik Sabrina yang request.Tak pe..jangan rase bersalahobreketCeh!cbreketSekarang ni memang aku tak ade kerja nak buat.Daripada terus melepak melepak melepak n melepak,baik kite buat sesuatu yang boleh membantu orang,kan? :P

Ok ok.Aku nak ajar cara cara membuat layout macam aku punye ni.
Tau la layout aku lawa kan..Cis!Perasan betul aku ni!Kak Balqis n Fatihah Ory punye lagi lawa la..

Ok,step by step

1.Log In Blogger macam biase.Then tekan layout => Edit HTML
2.CTRL + F dan cari code body {
3.Tukar code background:$bgcolor; kepada background-image: url(url background);
background tu boleh cari dekat photobucket.Ambil Direct Link ok?Diulangi,ambil Direct Link aje.

4.Dah Siap?Belum lagi..Sekali lagi,CTRL + F n type code #outer-wrapper {
5.Dekat bawah code tu,letak pulak code ni background: #ffffff;
6.Preview dulu,tengok jadi ke tak.Kalau jadi,bagus!Kalau tak jadi..Try lagi ok!

PETUA TAMBAHAN

Kalau tak nak border dekat header,

#header-wrapper {

width:860px;

margin:0 auto 10px;

border:0px solid $bordercolor;

}
#header-inner {

background-position: center;

margin-left: auto;

margin-right: auto;

}
#header {

margin: 5px;

border: 0px solid $bordercolor;

text-align: center;


Gitu je.Kalau tak nak border dekat image,cari code .post img { .tukar border die jadi 0px.

LAGI satu,kalau nak layout three column,pergi dekat >>SINI<<



Itu saje!Senang je..Say thank you to me ok?Hehe..Kalau ade pape yang yang tak faham,tanye je.Dont be shy.. :P Aku tak makan orang la wei..

Sekian,terima kasih(ceh!)

3 onigiri:

Sabrina said...

yeay!First komen..
Trimas byk2 aniss!!!
Dah lame mintak tutorial ni..akhirnye anis bagi jugak...
sayang die!!ghee3

Anis Farzana said...

same2..
kite x boleh kedekut ilmu walaupon mase mule2 tu agak malas.hehe..ckp ala2 ustazah wei.. :P

fatihahORY ;) said...

hehe, thx sudi letak name kt situ
hoho, glamer glamer
cewahh